CÒLICS DEL LACTANT: QUÈ FER?

QUÈ FER SI EL TEU NADÓ TÉ CÒLICS

Primer cal saber si el nadó té còlics o si plora perquè intenta comunicar alguna cosa. Per exemple, que hagin passat dues o tres hores després de l’última vegada que ha pres el pit o el biberó, és gana. També podria plorar per son, si té una acumulació de gasos o ganes de fer de ventre: tot això tampoc són còlics, com tampoc si el nadó es consola quan l’agafem en braços.

Es consideren còlics quan el plor succeeix en nadons de menys de tres mesos, que es dona per les tardes, acostuma a començar a la segona o tercera setmana de vida assolint el pic més alt a la sisena setmana. Pot tenir una duració de més de tres hores seguides als menys tres dies a la setmana. A més és un plor que no cedeix si se li dona de menjar, se l’agafa en braços o se’l tapa (per fred).

És important alimentar al nadó a demanda, ja sigui lactància materna o amb llet artificial. Això vol dir que quan comença a gemir, i abans de que plori, se li ha de donar de menjar, sense tenir en compte si han passat una, dues o tres hores. Si plora, i arriba a fer-ho de manera forta, comença a empassar aire, li produeix un estat d’estrès i ansietat, això pot comportar que al final del dia estigui més saturat i excitat per haver-ho passat malament durant el dia i que tingui aire que haurà de treure mitjançant rots. Poden anar acompanyats de vermellor facial, flexió de les cames, panxa una mica inflada, punys apretats, pataleig…

Fisio pediatria terrassa

És important saber si ha estat un part instrumentalitzat, ja sigui amb fòrceps o ventoses. Aquests factors que acostumen a passar desapercebuts, són molt importants, ja que s’ha produït un aixafament del crani amb conseqüències importants pel nadó i la seva adaptació a la nova vida. Algunes eines que poden ser útils i funcionen molt bé és utilitzar la postura anticòlics, que és tota aquella en que s’agafa al nadó subjectant-lo des de l’estomac, exercint una petita pressió. Sempre que li subjectem una mica la panxa es trobarà millor i estarà més relaxat.

El tractament que duríem a terme seria alliberar l’occipital del nadó amb tècniques per millor la informació del nervi vago cap a les vísceres, que es pot haver vist afectat en un part instrumentalitzat, i per tant que millorin tots els processos digestius. També és important mirar la pelvis del nadó. A més a més, els massatges poden ser útils per ajudar a deixar anar gasos intestinals i anar de ventre. Una visita a un fisioterapeuta pot ser útil com a teràpia i per ensenyar a les famílies quin tipus d’intervenció es pot dur a terme a casa.

El més recomanable és que sigui un pediatre, un fisioterapeuta o una matrona qui explori i realitzi el diagnòstic del vostre fill/a. Des de Grèvol aconsellem actuar sobre la causa del problema i no només sobre els símptomes amb ús de medicaments

Pots reservar cita clicant aquí amb el nostre equip de fisioteràpia pediàtrica o bé trucar-nos al telèfon 688 642 131.

By | 2018-05-30T10:59:41+00:00 maig 29th, 2018|Salut|0 Comments