La PRE-REHABILITACIÓ com a base de la recuperació post-quirúrgica

Per què fer Fisioteràpia i Preparació Física abans d’operar-me?

Si vols que la intervenció quirúrgica a la qual t’has de sotmetre sigui un èxit has de preparar el cos per tot el que suposarà l’operació: immobilització, inflamació, atrofia muscular, pèrdua de força i de control motor, etc. Una intervenció a nivell traumatològic sovint té uns efectes colaterals per culpa de la mateixa: volem reparar estructures internes i, sovint, n’hem de malmetre algunes fins arribar-hi. Encara que actualment moltes intervencions són de tipus atroscòpic i l’agressió sobre els teixits és petita no podem estalviar-nos tot el procés inflamatori i traumàtic a l’articulació i als teixits en qüestió. Sabem que quan abans comencem la recuperació millor però, per què els ritmes de recuperació són tant diferents entre persones “normals” i esportistes? Entre tots els motius que hi fiquen cullerada (motivació, predisposició, genètica, fisiologia..) n’hi ha un de clau: la línia de sortida. O el que és el mateix, la PRE-REHABILITACIÓ.

Què vol dir, PRE-REHABILITACIÓ (PREHAB)? És tota la preparació física i psicològica que ha de fer la persona abans de sotmetre’s a la intervenció quirúrgica, sigui esportista o no. La Fisioteràpia i la Preparació Física juguen un paper clau en aquest punt: abans d’operar hem de d’aconseguir que el propi cos i les estructures lesionades en qüestió estiguin al seu màxim nivell. Des de l’àrea de Fisioteràpia i Preparació Física del Grèvol salut Terrassa som promotors de la importància del treball PRE-operatori, extensament oblidat o infravalorat en la majoria d’intervencions traumatològiques. Per a explicar els beneficis de la PREHAB farem servir un exemple senzill: tenim dos nois que no arriben als 30 anys, que no són gaire esportistes i que jugant a futbol amb els amics es van trencar el lligament creuat anterior (a partir d’ara en direm LCA). En els dos casos, com que no tenen una mútua d’esportistes que els operi ràpidament, els immobilitzen la cama, els manen descans i els donen data per operar-se al cap d’uns mesos (la llista d’espera és llarga).

El primer descansa fins la data (la inflamació i el dolor li marxen amb dies). Després d’uns mesos aturat arriba al quiròfan amb dues cametes atrofiades, sense massa, força ni to muscular (com és lògic). I que consti que ell ha fet el que l’hi han manat. En conseqüència la biomecànica de cada cama (qualitat i quantitat dels seus moviments) és un desastre: això provoca un patiment important per les estructures articulars, entre altres problemes. El segon, en canvi, ens visita al Grèvol salut Terrassa després de llegir aquesta entrada preocupat pels mesos d’espera (l’hem espantat una mica). Des de l’àrea de Fisioteràpia i Preparació Física del Grèvol el fem treballar de valent cada dia, a casa i al centre, perquè guanyi força, control motor, coordinació, estabilitat, propiocepció i, en definitiva, unes cames com no les ha tingut mai. Però, que no l’han d’operar?! Doncs justament per això.

En els dos casos, just acabats d’operar, el cos comença a treballar reparant els teixits que ens hem carregat durant l’operació (una feinada, pobre). Des d’aquest moment la recuperació d’un i altre ja serà diferent. Els processos de recuperació fisiològica dels teixits del noi que ha treballat estaran facilitats per totes les estructures implicades. Passades unes hores ja hauríem de treure els embenats i començar a treballar (si, per suposat que no hem d’esperar setmanes abans de començar la recuperació, però això ho explicarem en una altra entrada). Quan retirem les fèrules ens trobem dos genolls inflats, calents i amb limitació del moviment (fins aquí tot normal) però un és feble, inestable i sense musculatura i l’altre està fort, ha treballat la coordinació, l’activació muscular.. La diferència és la línia de sortida o, per entendre’ns: el temps de recuperació, la velocitat de millora, el repte psicològic d’una i altra situació.. Si has llegit fins aquí et podràs fer una idea de com seràn els mesos següents per un i altre. Nosaltres treballem perquè la recuperació sigui ràpida i òptima, escriu-nos si tens qualsevol dubte.

 

Enric Grau, expert en Fisioteràpia múscul-esquelètica

Àrea de Fisioteràpia i Preparació Física

Grèvol salut Terrassa.

By | 2017-11-20T13:05:15+00:00 novembre 6th, 2016|Salut|0 Comments