Nens petits, peus descalços

ELS NENS HAN D’ANAR DESCALÇOS?

Es bo que vagin sense sabates? Pot condicionar el seu desenvolupament? Com han de ser les sabates?

Aquestes són algunes de les preguntes que acostumen a preocupar a les famílies. Degut a la gran informació que tenim avui en dia (diaris, internet, amics, etc) sovint aquesta pot ser contradictòria en aquests temes. En aquesta entrada intentarem donar resposta aquestes preguntes i donar la nostra opinió professional sobre el tema.

Els peus dels infants tenen una sensibilitat molt més fina que la de les mans durant els 8-9 primers mesos de vida, és per això que és llavors quan tenen una funció essencial: informar al nostre nadó sobre el món exterior tocant tot el que té al seu abast, manipular els peus i posar-se’ls a la boca, on les terminacions nervioses són majors. A partir d’aquesta edat, de forma gradual, perd aquest tipus de sensibilitat.

El fet de portar els nostres nadons amb sabates quan no caminen els priva d’informacions tàctils, de la percepció de la posició i del moviment dels peus en relació amb l’espai, informació que juga un paper important en el sistema nerviós central.

Segons les etapes descrites per Piaget sobre el desenvolupament de la intel·ligència, si ens centrem en la primera, l’etapa sensoriomotriu (des del naixement fins als dos anys), són importants la manipulació, el moviment i aprendre a organitzar de forma hàbil la informació sensorial per adquirir la primera noció del jo, de l’espai, del temps i la idea de causalitat.

Fisio pediatria terrassa
Fisioterapia pediatrica terrassa

Sens dubte els peus, com a receptors d’informació, contribuiran a un millor desenvolupament de la intel·ligència del nadó, els proporcionarà una gran quantitat d’experiències descobertes a través del tacte, com sentir diferents temperatures i textures, que poden resultar agradables o desagradables, segons el gust i vivències de l’infant, a més de permetre augmentar la seva percepció de l’espai degut que els peus es troben en constant moviment.

Si ens fixem en d’altres autors, per demostrar la teoria de Piaget, tots coincideixen que el desenvolupament es fruit de la interacció entre l’ambient i l’organisme i un dels factors ambientals que més intervé en el desenvolupament és el del propi cos dins l’espai i el seu autoconeixement.

Segons el que em comentat anteriorment, en a la etapa prèvia al caminar hauriem de mantenir als nostres nadons descalços en la mesura del possible (espai protegit, calent, etc). Per aquest motiu és habitual que els nostres nadons es treguin les sabates amb facilitat. Caminar descalços afavoreix a la formació de l’arc plantar, ja que com sabem, els nadons neixen amb els peus plans, d’aquesta manera el caminar descalços ajuda a tenir millor adherència al terra, guanyant equilibri i evitant entrebancs i caigudes.

Com ha de ser el calçat pels nostres infants? Hauríem de diferenciar entre les sabates que s’utilitzen quan comencen a caminar, de les sabates que posteriorment utilitzaran quan siguin més grans. Es habitual que a les famílies se les aconselli comprar sabates tipus “botes” o un calçat una mica més alt i consistent en a la zona del taló, per ajudar a mantenir el peu i que pugui caminar millor. Si que es veritat que les sabates d’aquest tipus ajuden al nadó a mantenir-se dret durant més estona i realitzar els primers passos però si abusem de calçats rígids aconseguirem l’efecte contrari. Els peus dels nadons s’han de muscular i juntament amb els seus lligaments són els que han de mantenir la posició correcte d’aquests. L’excessiu control de la posició del peu per part del calçat pot disminuir el treball de la musculatura.

El nostre consell és utilitzar sabates per sota del turmell, que la sola de la sabata tingui una bona capacitat de flexió perquè no impedeix la mobilitat del peu i tingui poca amortiguació. Els nadons tenen poc pes i perquè els ossos es desenvolupin amb normalitat, necessiten cert nivell “d’impacte”, que és l’estímul necessari per generar un ós de qualitat. Per altre banda és important destacar sobre el calçat que no oprimeixi el peu del nadó, ja que esta en continu creixement i evolució.

Fisio pediatria terrassa

Pots reservar cita clicant aquí amb la nostra especalista en Fisiteràpia pediàtrica o bé trucar-nos al telèfon 688 642 131.

By | 2018-02-11T20:45:42+00:00 febrer 11th, 2018|Salut|0 Comments